Windows S Mode, šta je to i čemu služi

()

  Windows S Mode je bezbednosna funkcija na novim računarima koji dolaze sa fabrički preinstaliranim Microsoft Windows Operativnim Sistemom. To u osnovi ograničava korisnika i ne dozvoljava mu da instalira bilo šta na svoj uređaj osim onoga što je u Win10/Win11 prodavnici. Korisnik može da koristi samo Edge kao pretraživač i Bing kao pretragu. Ovo sprečava da se instaliraju programi  kao što su Chrome, Total Commander, Brave i slično.

  Režim Windows 10 S Vam daje bezbedniji sistem, ali da li je koristan za Vaš način upotrebe ?

  Režim Windows S potpuno zaključava Vaš uređaj. Jednom aktiviran, S Mode Vam omogućava da uživate u najvišem nivou bezbednosti koji Microsoft može da ponudi. Međutim, postoje ograničenja. Ova ograničenja, sama po sebi, ne bi Vam smetala ako niste iskusni korisnik ili ako želite da Vaše dete bezbedno koristi tehnologiju. Takođe će Vam se dopasti S režim ako ste poslovni čovek koji rukuje osetljivim dokumentima. Međutim, ako ste iskusan korisnik ili odrasla osoba koja više voli fleksibilnost u donošenju sopstvenih izbora, trebalo bi da dobijete kompletnu sliku pre nego što nabavite računar u režimu Windows 10/11 S. Dakle, hajde da istražimo šta je to i da li je za Vas.

Šta je tačno Windows 10 S Mode ?
  S režim je funkcija koju je Microsoft kreirao kako bi korisnicima pružio bezbedno i tečno iskustvo sa operativnim sistemom Windows. U ovom režimu, Vaš računar dobija pristup samo osnovnim resursima i drajverima. Još značajnije, S režim zamrzava sve druge aplikacije koje koriste vašu RAM memoriju i procese koji mogu da opterete Vaš procesor.
  Da li treba da koristite računar u S režimu ? Zavisi. Evo nekoliko razloga zbog kojih biste mogli da razmislite o korišćenju računara u Windows S režimu :
 
1. Želite da osigurate bezbednost svog deteta
  S Mode ograničava aplikacije koje se mogu pokrenuti na računaru samo na aplikacije iz Microsoft prodavnice. Dakle, Vaše dete ne može da preuzima softver iz izvora treće strane. Takođe, oni mogu da pretražuju internet samo na Microsoft Edge-u, uz dodatnu bezbednost na mreži koja ih sprečava da posećuju nesigurne web lokacije. Pretraživač ne blokira pristup baš svim sajtovima ali je njegovo ograničenje dovoljno.
 
2. Rukujete osetljivim dokumentima
  Režim Windows S sprečava korisnike da instaliraju aplikacije iz izvora trećih lica. Ovo ograničenje znači da se šanse za instaliranje malvera na Vaš računar značajno smanjuju. Dakle, ako ste poslovan čovek koji svakodnevno rukuje dokumentima koji sadrže tajne Vaše kompanije, možete koristiti svoj lični računar u S režimu. Ipak zapamtite, ne možete koristiti interni ili vlasnički softver u S režimu. Dakle, ako je Vaša kompanija razvila aplikaciju za svoje poslovanje, pokretanje S režima će Vas sprečiti da je koristite.
 
3. Vaš računar brže podiže sistem
  Ako neko vreme koristite Windows računar, primetićete kako pokretanje sistema traje duže kada instalirate više aplikacija. Ovo kašnjenje je zato što neke aplikacije sa automatskim pokretanjem počinju da rade u pozadini kada uključite računar. Softver treće strane i malver, posebno, uzrokuju ovo zaostajanje. S Mode Vam omogućava da koristite aplikacije optimizovane za Windows i smanjuje rizik od dobijanja malvera koji usporava Vaš računar.
Windows10HomeSMode_2
Koje su mane korišćenja S Mode režima?
1. Aplikacije koje instalirate možete dobiti samo iz Microsoft prodavnice

  Korisnici operativnog sistema Windows S mogu da pokreću samo aplikacije prodavnice moderne univerzalne Windows platforme (UWP). Ovo su aplikacije koje su Microsoft programeri direktno kreirali ili verifikovali. Druge vrste aplikacija koje se isporučuju putem licenci trećih strana u Microsoft Store-u neće biti dostupne u S režimu.

2. Ne možete da koristite komandnu liniju ili Code editore
S režim nije za Vas ako ste programer, haker, administrator ili IT osoba koja upravlja računarskom mrežom. S režim sprečava korisnike da koriste Window Terminal ili PowerShell. Ne možete koristiti ni Linux. Glavni razlog je taj što ove aplikacije rade izvan bezbednog okruženja koje štiti operativni sistem od zlonamernog softvera. Dakle, VS Code, drugi uređivači koda i alati za programere nisu dostupni.

3. Windows Registry je onemogućen
Poput Command Line editora i Code editora, Windows Registry je takođe onemogućen za korisnike u S režimu. Registry je moćna baza podataka konfiguracionih postavki koja omogućava iskusnim korisnicima da prilagode Windows po svom ukusu — mimo uobičajenih postavki. Međutim, petljanje sa Windows registrom može naštetiti Vašem računaru.

Zaključak

  S Mode preuzima odgovornost za održavanje sajber bezbednosti sa Vas. Takođe dobijate brže performanse svog hardvera. Ova priroda čini S režim pogodnijim za ljude koji ne žele da se petljaju sa tehnologijom. Ako još uvek ne možete da se odlučite, dobra vest je da možete kupiti običan računar i isprobati S režim. Međutim, postoji problem, ne možete se vratiti nazad kada odlučite da preuzmete kontrolu i izađete iz S režima.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop