Šta je CMOS i kako se resetuje

()

CMOS ( Complementary Metal-Oxide-Semiconductor tj Komplementarni Metal-Oksid-Poluprovodnik ) je vrsta tehnologije koja se koristi u elektronskim uređajima kao što su računari, pametni telefoni i digitalni fotoaparati. To je vrsta poluprovodnika koja omogućava nisku potrošnju energije, veliku brzinu i kompaktnu veličinu.

U računaru, CMOS je mali čip koji radi na baterije a koji čuva kritične sistemske informacije kao što su datum, vreme i konfiguracija hardvera. Koristi se za praćenje podešavanja BIOS-a ( osnovni ulaz/izlazni sistem ), koji kontroliše način na koji računar komunicira sa svojim hardverskim komponentama. Bez CMOS čipa, računar ne bi mogao ispravno da se pokrene jer ne bi mogao da uskladi te osnovne podatke.

Ponekad se čip može oštetiti, što dovodi do grešaka u hardverskoj konfiguraciji sistema. Ovo može da dovede do problema kao što su netačan datum i vreme, poruke o grešci tokom pokretanja i pad sistema. Da biste rešili ove probleme, možda ćete morati da resetujete CMOS čip.

Resetovanje CMOS čipa podrazumeva brisanje svih podataka uskladištenih u njemu, uključujući podešavanja BIOS-a. Ovo će vratiti sistem na njegovu podrazumevanu hardversku konfiguraciju, koja može da popravi sve greške uzrokovane oštećenim CMOS čipom.

Kako se Resetuje CMOS

Da biste resetovali CMOS čip, moraćete da sledite ove korake :

1. Obavezno isključite računar i isključite ga iz izvora napajanja, “iz struje”

2. Otvorite kućište računara i pronađite CMOS bateriju. Obično je to mala srebrna baterija u obliku diska koja se nalazi na matičnoj ploči.

3. Uklonite bateriju tako što ćete nežno pritisnuti držač i izvući je iz ležišta. U većini slučajeva baterija sama iskoči.

4. Sačekajte 10-15 minuta da biste bili sigurni da su svi podaci sačuvani u čipu obrisani.

5. Vratite bateriju u njeno ležište na identičan način kao što je bila pre vađenja.

6. Zatvorite kućište računara i uključite izvor napajanja.

7. Uključite računar i uđite u uslužni program za podešavanje BIOS-a pritiskom na određeni taster tokom pokretanja. Taster kojim se ulazi u podešavanja BIOS-a se može razlikovati u zavisnosti od proizvođača računara, ali obično je to Del, F2, F10 i slično.

8. U podešavanjima BIOS-a moraćete ponovo da konfigurišete hardverske postavke sistema na željenu konfiguraciju. Ovo može uključivati podešavanje datuma i vremena, izbor uređaja za pokretanje i konfigurisanje postavki procesora i memorije.

Napomena : U nekim slučajevima u fabričkim postavkama BIOS-a zapisano je da se računar sam startuje kada se priključi na izvor napajanja. Nemojte da se iznenadite ako se to desi i kod Vas.

CR2032 Fron And Back

Vremenom, baterija koja napaja CMOS čip može da oslabi i računar može prijavljivati grešku prilikom paljenja a prikazano vreme može biti pogrešno. Ukoliko datum i vreme na računaru nisu tačni mnogi programi neće raditi a to najviše smeta internet browser-ima jer ne mogu da usklade vreme računara i servera sa kojeg treba da učitavaju podatke.
Ukratko, najčešće “internet ne radi”. U tom slučaju baterija se fizički menja novom istim ovim principom.

Kada su u pitanju laptop računari CMOS baterija može biti slična s tim da ima zalemljen konektor kojim se povezuje na matičnu ploču, ili datum, vreme i podešavanja pamti glavna baterija. Kod laptopova nije preporučljivo da se CMOS baterija menja u kućnim uslovima već bi trebalo to da odradi servis.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop