Šta je M.2, NVMe i PCIe

()

Nadogradnja skladišne memorije može biti poprilično zbunjujuća, posebno sa tehnologijama koje se razvijaju, a pogotovu sa povećanjem opcija u ponudi i dodavanjem raznih karakteristika. U daljem tekstu pokušaćemo da pomognemo da se to malo bolje razume i napravi bolji izbor prilikom kupovine.

Jedno od značajnijih otkrića kada su u pitanju računari u oblasti skladišne memorije je SSD uređaj. Kada poredimo brzine prenosa podataka koje su višestruke u odnosu na tradicionalne diskove od 7200 RPM, pa čak i od 10,000 RPM, lako je shvatiti zašto. Ne samo da je vreme podizanja operativnih sistema mnogo kraće sa SSD-ovima već su i svi aspekti sistema ubrzani. Mi ih toplo preporučujemo.

Nisu svi SSD uređaji isti i postoje neki ključni elementi koji određuju kompatibilnost, brzinu i cenu. Ovaj članak objašnjava formu M.2 diskova, razlike između PCIe i SATA i šta tačno znači NVMe. Sa ovim informacijama, donećete lakšu odluke o tome koji SSD je pravi za Vas.

Šta je M.2 ?

M.2 je specifikacija formata diska/memorije koja je predstavljena 2012. godine dizajnirana da zameni mSATA standard. Specifikacija formata navodi fizičku veličinu i oblik SSD kartice koju možete povezati sa svojim sistemom. M.2 format je dizajniran da maksimizira PCB ( štampana ploča ) dok minimizira količinu prostora koji zauzima u Vašem računaru ili laptopu. Da biste povezali navedeni M.2 SSD, Vaša matična ploča mora da ima M.2 slot.

M.2 je male veličine i pravougaonog oblika, približan polovini platne kartice ili manji. Preciznije, veličine mogu varirati, sa mogućim širinama od 12, 16, 22 ili 30 milimetara, ali obično je 22 milimetra. Dužine takođe mogu da variraju, dolazeći u 16, 26, 30, 38, 42, 60, 80 ili 110 milimetara. Matična ploča može prihvatati različite dužine M.2 modula kako bi se omogućila fleksibilnost ali širina je fiksna.

Kada kupujete SSD, možda ćete u opisu primetiti nešto poput „M.2 2280“, što je kombinacija njegovih dimenzija, 22 mm širine i 80 mm dužine što Vam pomaže da znate šta kupujete.

SSD M.2 500GB Samsung 980 2

SATA i PCIe interfejs

Sada znamo da format M.2 diktira koji tip memorijskog uređaja možemo da povežemo, naš sledeći posao je da razumemo SSD interfejse.
 
U opštim terminima sklapanja računara interfejs povezuje dve ili više odvojenih komponenti za razmenu podataka ili informacija. SATA i PCIe interfejsi su fizičke veze koje prenose podatke iz skladišne memorije na računar.
 
SATA i PCIe nisu jedini dostupni interfejsi za SSD ali su sada najčešći.
 
Stariji od dva interfejsa, SATA, predstavljen je 2003. godine, donoseći ogroman napredak u računarstvu i memoriji. Na slici ispod možete videti kako izgleda klasičan SATA konektor kojim se povezuje stari tip hard diska ili SSD sa Vašom matičnom pločom. Originalni SATA interfejs je dizajniran za čvrste diskove, ali kada su SSD-ovi došli na tržište, usvojili su isti interfejs kako bi korisnici mogli lako da nadograde svoje diskove za skladištenje.
 
SATA Konektori

Ako imate samo SATA interfejs, samo SATA SSD diskovi će raditi sa Vašim računarom.

PCIe ( Peripheral Component Interconnect Express ) je noviji interfejs koji ima manji fizički konektor, što znači da zauzima manje prostora na Vašem računaru. Prava prednost PCIe interfejsa u odnosu na SATA je mogućnost prenosa podataka na do četiri trake, dok SATA ima samo jednu. U kombinaciji sa NVMe SSD-om, o čemu ćemo uskoro razgovarati, PCIe SSD brzine čitanja/pisanja se povećavaju mnogo više od SATA.
 
Sva ova poboljšanja imaju još jednu prednost : smanjenu potrošnju energije. Kombinacija NVME, PCIe i nedostatka pokretnih delova rezultira tišim pogonom za skladištenje koji troši manje energije, produžavajući vek baterije za laptopove, netbookove i tablete.
 

Šta je NVMe ?

Znamo da ako imate SATA interfejs, moraćete da povežete SATA SSD ako želite da nadogradite svoju memoriju, ali šta ako imate i PCIe ?
 
NVMe ( NVM Ekpress™, ili Non-Volatile Memory Express ) je komunikacioni protokol dizajniran posebno za rad sa fleš memorijom koristeći PCIe interfejs. NVMe je kreiran da iskoristi prednost paralelne prirode SSD uređaja.
 
NVMe SSD-ovi u kombinaciji sa PCIe interfejsom stvaraju brzine čitanja i pisanja bez premca. Međutim, možete nabaviti i PCIe kompatibilne SSD diskove koji nisu NVMe.
 
Kombinovanje NVMe SSD-a i PCIe veze rezultira brzinama čitanja i pisanja koje su četiri puta veće od SATA interfejsa/SSD-a.
 
NVMe dopunjuje paralelnu strukturu savremenih procesora, platformi i aplikacija. Ove paralelne strukture omogućavaju da više komandi teče istovremeno. NVMe koristi optimizovanu putanju za izdavanje komandi i kompletan ulaz/izlaz, i podržava paralelni rad sa do 64.000 komandi unutar jednog I/O reda i 64.000 mogućih redova. Stariji protokoli kao što je SCSI su serijski po prirodi, sa ograničenim brojem komandi u jednom redu.
 
Kompatibilnost sa Vašim računarom je najvažniji faktor u izboru SSD interfejsa. Može biti jednostavno uočiti razliku između PCIe i SATA konekcija ako pogledate slot/konektor na matičnoj ploči. Proverite specifikacije svog računara da vidite koji interfejs podržava Vaš računar.
 
Ako imate mogućnost sa više M.2 slotova od kojih bar jedan podržava PCIe, vredi razmisliti o nadogradnji SSD-a. U kombinaciji sa NVMe SSD-om, PCIe će rezultirati bržim vremenom čitanja i pisanja.
 
Prilikom samostalne kupovine M.2 diska posebno treba obratiti pažnju na kompatibilnost matične ploče sa novijim tipovima M.2 diska.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop