Mehaničke Tastature, vrste prekidača

()
Kada se konačno odlučite za kupovinu mehaničke tastature, koja je uvek kuplja od obične membranske tastature, vrlo brzo se pojavljuje još jedno pitanje : koji tip prekidača ( switch-eva ) želite da koristite ? Prekidači su verovatno jedan od najvažnijih delova tastature. Dve tastature istog modela, ali sa različitim tipovima prekidača, mogu na osećaj biti sasvim drugačije.
 

Tipovi prekidača/tastera kod Mehaničkih Tastatura

Na osnovu njihovih karakteristika, u osnovi postoje tri tipa prekidača: linearni prekidači, taktilni prekidači i prekidači sa klikovima.
 
Linearni prekidačiLinear switches su najjednostavniji. Pružaju isti osećaj od trenutka kada počnete da pritiskate taster do samog dna. Nema taktilne povratne informacije ili buke kada se udari u tačku aktiviranja ( tačka gde se registruje pritisak na taster – obično negde u sredini ). Dakle, većinu vremena ćete se truditi da pritiskate taster do samog kraja.
 
Taktilni prekidačiTactile switches obezbeđuju taktilnu povratnu informaciju kada udarite u tačku aktiviranja. Dok pritiskate taster nadole, primetićete malu neravninu, koja Vam daje do znanja da je Vaš pritisak na taster uspešno registrovan.
 
Prekidači na klik – Clicky switches daju dodatni zvuk klika kada se udari u tačku aktiviranja. Glavna prednost taktilnih i prekidača na klik je u tome što ne morate da pritisnete taster do kraja. Možete otpustiti taster čim dobijete povratnu informaciju.
 
Najpopularniji proizvođač mehaničkih prekidača za tastaturu je nemačka kompanija Cherry. Cherry je osmislio poznati Cherry MX Switch – prekidač 1980-ih i patentirao ga. Ova vrsta prekidač-a je postala standard za mehaničke tastature. Skoro svaka mehanička tastatura koristi Cherry MX prekidače. Danas je patent već istekao i svima je dozvoljeno da koriste koncept Cherry MX prekidača. Sa porastom popularnosti mehaničkih tastatura u poslednjih nekoliko godina, nekoliko proizvođača je predstavilo sopstvene tipove prekidača. Cherry MX prekidači su ipak i dalje veoma popularni.
 

Cherry MX Prekidači

Cherry MX prekidači su nazvani po svojoj boji. Različite boje takođe znače i različite karakteristike. Dakle, kada neko govori o tome koju boju MX prekidača preferira, on ne govori o estetici. Neki proizvođači su ipak odlučili da povežu boju prekidača sa bojom pozadine na nekim od svojih tastatura. Ali generalno, to nije slučaj. Četiri najčešća Cherry MX prekidača su sledeća:
 
Cherry MX Black

Cherry MX Black je linearni prekidač, tako da ne daje nikakvu povratnu informaciju kada se udari u tačku aktiviranja i samo stvara buku kada se spusti. Sa 60 cN, sila aktiviranja je prilično visoka. Pošto ne dobijate povratnu informaciju o aktiviranju, verovatno ćete završiti svaki pritisak na taster do kraja. Kao posledica toga, verovatnoća slučajnog pritiska može biti smanjena. S druge strane, može biti prilično zamorno prelaziti ceo prekidač pri svakom pritisku tastera. Kao rezultat toga, prekidače Cherry MX Black uglavnom koriste igrači, posebno za RTS i pucačke igre. Daktilografi obično biraju druge tipove prekidača.

Od avgusta 2015. postoji i verzija prekidača sa prigušivanjem buke, Cherry MX Black Silent.

Cherry MX Black
Cherry MX Red
Cherry MX Red prekidači su slični Cherry MX Black. Oba su linearni prekidači bez ikakvih povratnih informacija. Razlika između njih je u tome što Cherry MX Red zahteva daleko manju silu aktiviranja ( samo 45 cN ). Pošto ovo omogućava brže aktiviranje, Cherry MX Red je veoma popularan izbor u tastaturama za igre.
 
Od avgusta 2015. postoji i verzija prekidača sa prigušivanjem buke, Cherry MX Red Silent.
 
Cherry MX Red
Cherry MX Blue

Cherry MX Blue je omiljeni tip prekidača većine entuzijasta kucanja. Cherry MX Blue pruža taktilnu povratnu informaciju i ima glasan i jasan zvuk klika. Ovi prekidači osiguravaju da prepoznajete da ste pogodili tačku aktiviranja i stoga omogućavaju stvarno brzo kucanje. Možda će biti potrebno malo vežbe da prestanete da pritiskate taster kada pritisnete tačku aktiviranja, ali kada savladate, sigurno ćete pisati tekstove kao profesionalna daktilografkinja. Pored toga, slušanje zvuka klika je zaista zadovoljavajuće. Pisanje na normalnoj tastaturi je pomalo dosadno kada se naviknete na tastaturu sa Cherry MX Blue prekidačima.

Iako su prekidači Cherry MX Blue zaista dobri za daktilografe, to ne znači da su loši za igrače. Zapravo ih koristi mnogo proizvođača tastatura za igre, ali one moraju da se takmiče protiv mnogo drugih membranskih tastatura.

Jedna stvar koju treba imati na umu : tastature sa Cherry MX Blue prekidačima su obično prilično glasne, pa zvuk kliktanja može biti dosadan ili može da ometa saradnike ili članove porodice.

Cherry MX Blue
Cherry MX Brown

Cherry MX Brovn je trenutno jedan od najpopularnijih tipova prekidača. Verovatno zato što prekidač predstavlja prilično lep hibrid između igranja igara i kucanja. Prekidač pruža taktilnu povratnu informaciju, ali ne generiše zvuk kao Cherry MX Blue. Prekidač omogućava brzo pritiskanje tastera u igrama, što ih čini idealnim za MOBA, MMO, RTS i slične žanrove.

Pored toga, često se koriste u okruženjima gde su Cherry MX Blue prekidači preglasni, ali je poželjno brzo kucanje.

Cherry MX Brown

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop