Kako najbolje sačuvati Laptop Bateriju

()

  Baterija je jedna od najvažnijih komponenti Vašeg Laptop računara. Ona ga čini mobilnim i pruža podršku u slučaju nestanka struje. Samim tim, svima nama je bitno da ona ima što duži vek trajanja.

  Sve vrste baterija se vremenom troše, gube kapacitet, ali se ne troše istom brzinom. Za primer, ako su dva laptopa kupljena istog dana to ne mora da znači da će im baterija biti iste snage nakon dve godine. To zavisi od pravilnog održavanja i korišćenja. Treba obratiti pažnju na nivo punjenja, pregrevanje, prekomerno pražnjenje i slično. Razlika u snazi u ova dva slučaja, nakon dve godine može biti i do 40%.

  Da bi baterija laptopa bila zdrava izbegavajte da laptop bude konstantno uključen, izbegavajte pregrevanje, izbegavajte potpuno pražnjenje baterije i prilagodite podešavanja napajanja na najekonomičniju potrošnju energije ( Power Settings ). Za veću uštedu možete i da zatamnite ekran i isključite Wi-Fi i Bluetooth kada ih ne koristite.

Napunjenost između 40 i 80 procenata.

  Ako često koristite laptop daleko od punjača, pokušajte da ga držite iznad 40 procenata napunjenosti. Kada dođe vreme da ga napunite, dopunite ga na oko 80 procenata. Korišćenje na ovaj način je najbolji i najočigledniji način da produžite životni vek i kapacitet punjenja vašeg laptopa. Nažalost, to je najteže ispratiti i ispoštovati.
 
  Ovo naročito nije praktično za ljude koji su svakodnevno na putu. Ali ako Vam trajanje baterije generalno nije problem ili obično imate punjač pri ruci to su idealna ograničenja. Baterija napunjena do krajnjih granica, od prazne do pune, može da se puni 300-500 puta pre nego što izgubi na kvalitetu dok baterija napunjena do 80 procenata može da napravi 850-1.500 ciklusa.
 
Kako najbolje sacuvati Laptop Bateriju 2

Da li bi laptop trebalo da bude stalno na punjaču ?

  Ovo je pitanje koje vlasnici laptopa često postavljaju. Globalizovan odgovor je jednostavan, ne. Da biste maksimalno iskoristili bateriju svog laptopa kao što smo rekli smatra se da je napunjenost između 40% i 80% optimalna.

  Međutim, kod novijih modela baterija i punjača, punjenje se zaustavlja na 100%. Nova generacija litijumskih baterija radi bolje u punim ciklusima punjenja, tako da samo ne dozvolite da baterija padne ispod 40%.
 
  Izuzetak je ako se Vaš laptop pregreva. To može biti zato što radite mnogo kompajliranja, renderovanja ili drugi intenzivni posao, ili zato što je toplo tamo gde se koristi laptop, zbog sunčeve svetlosti ili drugih faktora. Kada kombinujete bateriju maksimalnog kapaciteta sa ozbiljnom izloženošću toploti, tada počinje da se oštećuje i gubi kvaitet.
 
  Laptopove nije dobro držati u krilu. Zbog svoje kompaktne veličine i nedostatka velikih ventilatora za hlađenje, laptopovi se mogu poprilično zagrejati, do tačke da čak izazovu postepene opekotine kože. Blokiranje ventilacionih otvora takođe ubija i bateriju laptopa. Nikako ne koristiti laptop na jastuku, ćebetu ili drugim tkaninama. Ovo ne samo da dovodi do zagrevanja baterije već i do celog laptopa usled čega može doći do kvara.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop