Da li je lako hakovati Vašu Web kameru ?

()

Ako ste ikada pogledali u sočivo svoje Web kamere i pitali se da li se iza nje krije neki haker u današnje vreme veća je verovatnoća da je odgovor da nego ne. Sajber kriminalci imaju velik broj alata u svom arsenalu koje mogu koristiti za hakovanje vaše Web kamere.

  Koliko je lako hakovati Web kameru ?
 

Nije uopšte jednostavno “ući” u tuđu kameru ali je to moguće. Ako Vi sami to nekako omogućite hakeru onda za njega nema problema. Hakeri uglavnom koriste neki od postojećih špijunskih softvera – Spy Software, prolaze kroz Vašu internet konekciju ili koriste virus Trojanac kako bi ušli u Vaš sistem.

  Remote Administration Tools

  RAT su alati za udaljenu administraciju koji se često instaliraju u korporativnim okruženjima kako bi pomogli nadogradnju, konfigurisanje i daljinsko praćenje računarskih mašina. To je u stvari softver koji daje osobi potpunu kontrolu nad tehničkim uređajem na daljinu. RAT daje korisniku pristup Vašem sistemu, baš kao da ima fizički pristup uređaju. Sa ovim pristupom, osoba može pristupiti vašim datotekama, koristiti Vašu kameru, pa čak i uključiti/isključiti Vaš uređaj.

  Nažalost, neretko su ljudi koji koriste RAT-ove hakeri koji pokušavaju da nanesu štetu Vašem uređaju ili dobiju pristup Vašim informacijama u zlonamerne svrhe. Ove vrste RAT-ova se takođe nazivaju udaljenim pristupom jer se često preuzimaju nevidljivo bez vašeg znanja, sa legitimnim programom koji ste tražili – kao što je recimo igra.

  Korišćenje tuđe internet konekcije

  Web kamera koja se povezuje sa drugim uređajem preko interneta je zgodan način da proverite svoj dom dok ste van njega. Mnogi security kompleti za pametne kuće nude nadzorne kamere kojima možete pristupiti sa bilo kog mesta da biste uočili provalnike. Takođe možete pretvoriti Web kameru u alatku za kućni nadzor koristeći poseban softver. Međutim, uređaji povezani na internet su mač sa dve oštrice, jer mogu dati hakerima put do vašeg doma.

Da li je lako hakovati Vasu Web kameru 2
  Odobravanje pristupa preko Trojanaca
 
  Ako haker ne može da koristi postojeći ulaz do Vaše Web kamere, može ga umesto toga napraviti. Ovo je najlakši metod za hakere jer ne moraju da traže žrtve već umesto toga žrtve im same dolaze.
 
  Da bi to uradio, sajber kriminalac će Vas prevariti da instalirate trojanca, koji navodno predstavlja koristan softver, ali zapravo otvara vrata za zlonamerne aktivnosti. Ovo može biti putem e-pošte, lažne web stranice ili lažnog Microsoft zaposlenog koji tvrdi da je popravio vaš Windows računar zaražen virusom ( koji nije bio zaražen, ali sada jeste ).
 
  Kada napadač instalira svoj trojanski rootkit na Vaš računar, može ga koristiti za instaliranje softvera za daljinski pristup Vašem računaru. Tako može da koristi Vaš uređaj bez Vašeg znanja — uključujući i gledanje kroz Web kameru.
 

  Kako se zaštiti od nepoželjnih pogleda ?

  Najbolji način da zaštitite svoj hardver i softver od hakera je da ga ne učinite „pametnim“ – to jest, nabavite običnu Web kameru. Ne kupujte uređaje koji nude mogućnost da se prijavite sa bilo kog mesta u svetu da biste pristupili snimcima u Vašem domu jer umesto Vas to može da uradi i neko drugi.
 
  Koristite samo pouzdane antivirus programe, ažurirajte ih i povremeno skenirajte računar. Dobar bezbednosni paket će uočiti upade i zaštititi vas od hakerskog napada.
 
  Ako koristite USB Web kameru, obavezno je isključite kada je ne koristite. Bez obzira koliko je dobar haker, ne može da pogleda kroz Vašu Web kameru ako nije fizički uključena. Kada dođe vreme da pokažete svoje lice svetu, ponovo uključite Web kameru. Ne zaboravite da je ponovo isključite kada završite .
 
  Ovo je lakše reći nego učiniti ako posedujete laptop. Laptopovi obično imaju Web kameru koja se nalazi odmah iznad ekrana i koju ne možete fizički da isključite. Međutim, možete podesiti svoj operativni sistem da je onemogući tako da je nijedan program ne koristi. Kako se to radi možete pogledati u našem uputstvu Kako isključiti Web Kameru.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop