Servis Računara

()

 Danas računari igraju veoma važnu ulogu u našim svakodnevnim aktivnostima. Učenicima su potrebni za efikasno učenje, trgovinama za vođenje stanja artikala i cena, knjigovođama za kontiranje i obračunavanje plata, arhitektama za pravljenje nacrta,…

  Zanimljivo je da nijedan računar ne može trajati večno. Čak i najizdržljiviji računarski sistemi će vremenom početi da pokazuju znake “umora”. Najbolje što možete da uradite kao vlasnik računara je da se trudite da očuvate maksimalnu vrednost svog sredstva za rad. To možete učiniti tako što ćete obezbediti adekvatnu negu i pravilno održavati uređaj u svakom trenutku. Ipak i pored toga, najbolje prakse održavanja i dalje neće spasiti Vaš računar od periodičnih popravki i nadogradnji ali će produžiti njegov život vek.

  Vaš računar će najverovatnije s vremena na vreme imati tendenciju da se loše ponaša. Kada se to dogodi, trebalo bi da odvojite vreme da shvatite u čemu je problem. Vlasnici računara ponekad žele da nagađaju šta nije u redu sa njihovim računarom. Neizvesnost koja dolazi sa nagađanjem dovodi vaš računar u značajan rizik.

  Računari imaju nekoliko različitih komponenti. Svaka komponenta ima određenu ulogu koju igra. Neispravnost računarskog sistema može biti posledica problema uzrokovanih jednom ili više ovih komponenti. Dakle, umesto da rizikujete svoje troškove popravke i svoju dragocenu imovinu pogađanjem šta je moglo poći naopako, napravite odgovarajuću dijagnozu da biste pronašli izvor problema.

  Možete sami da dijagnostikujete svoj računar, pod uslovom da imate tehničko znanje. Ako niste sigurni, pozovite kvalifikovanog kompjuterskog tehničara da otkrije šta nije u redu sa vašim sistemom.

  U našoj firmi MKračunari naši ljubazni kompjuterski tehničari su uvek spremni da procene vaše neispravne računare i daju preporuke o najboljem načinu da ih popravite.

Popravka delova ili zamena ? Servis Računara ili nadogradnja ?

  U većini situacija nakon dijagnoze, Vaš kompjuterski tehničar će vam predstaviti dve opcije. Prva je da se poprave oštećeni delovi, a druga da se potpuno zamene. Kao što biste očekivali, određene popravke su skuplje od drugih. Mogućnost popravke nije uvek izvodljiva. U takvim slučajevima morate zameniti oštećene delove – potez koji bi mogao koštati više !
 
  Neki računarski delovi nude mnogobrojne prednosti kada se zamene, uključujući poboljšano korisničko iskustvo, bolje performanse i dodatnu kompatibilnost. Takve zamene takođe dodaju značajan broj godina i stabilnost vašem računarskom sistemu.
 
U nastavku navodimo neke računarske delove :
 
Matična ploča i procesor
  Pokvarena matična ploča stavlja vlasnika računara u teško poziciju. Zamena matične ploče znači da se počinje ispočetka. Možda će biti potrebno ponovo instalirati operativni sistem, a prethodni podaci i programi će biti izgubljeni. Dakle, razumljivo je zašto ljudi žele da se drže svoje matične ploče što je duže moguće.
 
  Međutim, zamena matične ploče nudi vlasnicima računara mogućnost nadogradnje na najnoviju tehnologiju, kako za matičnu ploču tako i za procesor. Na primer, možete da pređete sa dual CPU na četvorostruki ili osmostruki CPU da biste poboljšali efikasnost svog računara i ukupne performanse. Nadogradnja matične ploče Vam takođe pruža priliku da iskusite nove tehnologije za druge komponente kao što su novi SSD diskovi, video kartice, pa čak i novi portovi.

Napajanje

  Naponska jedinica ( PSU ) je jedan od osnovnih delova računarskog sistema. Međutim, nije toliko poštovan kao video kartice, RAM memorija i procesori. ali isto tako nijedna druga kompjuterska komponenta ne može da funkcioniše bez njega. To je izvor struje i napona celog računara.

  Koji god problem da se desi sa Vašim napajanjem – nestabilnost, nedovoljna snaga ili kvar, to dolazi sa teškim posledicama, uključujući čak i kvar nekog drugog hardvera. Napajanje nije lako popraviti zbog potrebe za stabilnošću i sigurnosti. Pronalaženje pravih podkomponenti je teško. Najbolje bi bilo promeniti celu napojnu jedinicu kako bi se obezbedilo stabilno napajanje i sprečili padovi sistema.

Hard Disk
  Sigurni smo da ne želite da Vam se hard disk pokvari – to je verovatno najznačajniji problem koji računarski sistem može da proizvede. Neispravan čvrsti disk prouzrokuje gubitak podataka – poslednjom glavoboljom koju vlasnik računara želi da doživi. Prvi logičan potez bi bio da se komponenta popravi , ili barem, da se spasu neki podaci.
 
  Međutim, hard diskovi se ne popravljaju. Popravke hard diskova su skupe i u praksi neizvodljive. Njegova zamena sprečava buduće pojave grešaka i omogućava Vam da izaberete veći ili brži čvrsti disk. U svakom slučaju preporučuje se uvek pravljenje rezervnih kopija bitnih podataka na nekom drugom mediju.
 
  Situacija sa neispravnim hard diskom može Vam pružiti zlatnu priliku da odbacite manje efikasan hard disk ( HDD ) za brži i efikasniji Solid-State disk ( SSD ).
 
Video Kartica – Grafička Kartica
  Video kartica Vašeg računara je jedan od najskupljih delova Vašeg računarskog sistema. Logična isplativa opcija bila bi da se popravi i uštedi novac. Međutim, nije preporučljivo popravljati video karticu jer one iz dana u dan zastarevaju. Popravke su skupe i uglavnom takva rešenja ne traju dugo. Popravljene grafičke kartice rade ispravno nekoliko meseci do godinu dana. Dakle, neispravna video kartica je odlična prilika za nadogradnju na napredniji model. Drugi razlog za zamenu video kartice je da obezbedite maksimalnu kompatibilnost, koju možete da propustite ako je popravite. 
 
Ventilatori – Hladnjaci

  Što je Vaš računar moćniji, to je veća njegova tendencija da se zagreva. Toplota je razlog zašto su ventilatori uključeni u ključne oblasti hardvera vašeg računara. Na primer, na video karticama, odvodnim i usisnim otvorima kućišta i rashladnim elementima procesora. Uloga ovih ventilatora je da u svakom trenutku hlade računar i spreče oštećenja.

  Vaš ventilator, kao pokretni deo, ima veći rizik od kvara. Kada se to desi, Vaš računar će nastaviti da radi, ali sa manjom efikasnošću. Vaš računar takođe može da se pregreje, uzrokujući mnogo veće i skuplje štete. Popravka ventilatora nije preporučljiva jer su jeftini i jednostavni za zamenu.

Još uvek ne možete da odlučite ? Proverite brojeve!
 

  Zamena ili nadogradnja računarskih delova može biti skupa. Dakle, morate doneti pravu odluku. Ako ste i dalje u nedoumici, morate uključiti kalkulator da vidite koja opcija vredi vašeg novca i vremena.

  Počnite određivanjem potencijalnih troškova nadogradnje. Uporedite ovo sa godinama vašeg računarskog sistema. Opšte pravilo kaže da računar star sedam godina ne vredi popravljati ako je cena popravke veća od 25% cene novog računara. Nadogradnja računara koji su služili samo tri do četiri godine je izvodljiva – čak možete potrošiti i do 50% cene novog računara na popravke. Ako je iznos veći od ovoga, isplativ potez će biti da se uzme nov računar.

Zaključak
  Izbor između popravke računarskih komponenti ili njihove zamene je subjektivan. Konačna odluka je na Vama u svakom trenutku. Neki vlasnici računara žele da zadrže dizajn/izgled svog računara jer su vezani za njega i vole ga. Odlučuju se za popravke i kada su skuplje od zamene. Nasuprot tome, drugi vlasnici računara ne mare za značajne promene jer su oduvek želeli noviji model. Iako smo pružili uvid kako bismo Vam pomogli da napravite pravu odluku, to smo učinili samo na osnovu našeg iskustva i stručnosti u popravkama računara i tržišnim situacijama. Ako se i dalje suočavate sa dilemom da popravite ili zamenite pokvarene delove računara, možete nam se obratiti za pomoć u donošenju odluke. Naši iskusni, obrazovani i ljubazni tehničari su uvek spremni da ponude iskren pregled i jasna objašnjenja koje su Vaše najbolje opcije.
 

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop