Računar ne radi kako treba, ko je kriv ?

()

Ako Vaš računar radi sporije nego obično, nasumično se zamrzava/blokira, restartuje sam od sebe, neće da digne sistem, izbacuje plavi ekran, onda možda imate posla sa neispravnim kondenzatorom ili kondezatorima na matičnoj ploči računara. Sistem sa neispravnim kondenzatorima može da pokaže širok spektar simptoma, od kojih neki mogu ličiti na druge probleme.

Postoje dva tipa kondenzatora koji se najviše koriste u računarima na matičnim pločama, elektrolit na bazi vode i elektrolit na bazi polimera. Kada se kondenzator pokvari, elektrolit unutra isparava, uzrokujući ispupčenje i ponekad curenje kućišta kondenzatora. Osim vizuelnih i fizičkih znakova kvara, najočigledniji simptom neispravnog kondenzatora je postepeno smanjenje stabilnosti Vašeg računara tokom vremena. Ako se Vaš računar sve češće gasi bez upozorenja, za to bi mogao biti kriv neispravan kondenzator.

Kondenzatori Blog 2

Provera neispravnosti kondenzatora

1. Isključite računar i izvucite kabl za napajanje iz naponske jedinice. Pored toga, isključite sve ostale kablove kao što su USB i PS2 kablovi.

2. Otvorite jednu stranu kućišta računara. Onu koja je dalja od USB i ostalih konektora.

3. Vizuelno pregledajte sve kondenzatore na matičnoj ploči. Vizuelni simptomi neispravnih kondenzatora su sledeći:

* Izbočina ili pucanje gornjeg poklopca kondenzatora

* Kućište kondenzatora leži krivo na ploči

* Elektrolit boje rđe je procurio na sam kondenzator pa čak i na matičnu ploču

* Nedostaje ili je puklo kućište kondenzatora

Ako pronađete bilo koji kondenzator koji ima vizuelno oštećenje, možete biti gotovo sigurni da je kondenzator koren Vašeg problema.

Kondenzatori Blog 3

Šta se radi u slučajevima neispravnih kondenzatora

Ako pronađete neispravan kondenzator na matičnoj ploči, možete ili da zamenite kondenzator ili da zamenite matičnu ploču. Uzmite u obzir da uzrok poroblema možda i nije direktno kondenzator. To može biti posledica neispravnosti neke druge komponente na matičnoj ploči. Ako Vaš računar još uvek radi, obavezno napravite rezervnu kopiju podataka pre nego što pokušate da zamenite kondenzator ili matičnu ploču.

Da biste zamenili neispravan kondenzator, potrebno je iskustvo u lemljenju, oprema i zamenski kondenzator odgovrajaćuh vrednosti. Ovo se ne preporučuje u kućnim uslovima već je potrebno konsultovati servise koji su opremljeni za to i imaju iskustva.

Naše tehničko osoblje MKračunari se susretalo mnogo puta sa ovim problemom i uspešno rešavalo. Ukoliko naiđete na problem tu smo za konsultacije.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop