Kako prepoznati zlonamerni sajt ili e-mail

()

Svako od nas svakodnevno dobija svoj deo neželjene pošte. Neki više, neki manje. Korisnici koji su tokom celog dana na internetu i koji posećuju mnogobrojne sajtove poput onih za skidanje programa, filmova, igara i slično sigurno su više izloženi ovom problemu. Kako možemo razlikovati jednostavne komercijalne neželjene poruke ( reklame ) i e-meilova koje bi mogle napasti Vaš računar.

Neželjenu komercijalnu e-poštu je generalno lako prepoznati i odbaciti. Uglavnom su to reklame Vama poznatih prodavnica ili shopova, ili reklame poznatih brendova. To mogu čak biti i reklame prodavnica koje su u Vašoj blizini. Ali šta je sa opasnijim vrstama neželjene pošte ? Kako možete da utvrdite da li poruka e-pošte sadrži zlonamerni link ili prilog, ili pokušava da Vas prevari za novac ili da uzme Vaše lične podatke ?

Evo nekoliko naznaka kako da prepoznate zlu nameru :

1.  Adresa pošiljaoca nije tačna. Proverite da li se ova adresa poklapa sa imenom pošiljaoca i da li je domen kompanije tačan. Da biste ovo proverili, morate da se uverite da Vaš program za e-mail e-pošte prikazuje adresu e-pošte pošiljaoca, a ne samo njegovo ime za prikaz. Ukoliko Vam neko šalje mail iz pošte ne može je slati sa adrese koja ne sadrži internet domen pošte. Zlonameran mail može biti recimo milos.ivetic@hkpost.ru. Hkpost.ru zasigurno ne može biti internet domen naše domaće pošte. 

2. Čini se da pošiljalac ne poznaje primaoca. Da li je Vaše ime napisano u e-poruci i da li Vam se obraća kako očekujete ? Da li se potpis podudara sa načinom na koji bi Vam ovaj pošiljaoc obično potpisao svoje e-mejlove ? Vaša banka Vam se obično ne obraća na generičke načine kao što je „Dragi mušterije“ „Dragi klijentu” i slično. Ako je e-pošta zaista namenjena Vama, onda će koristiti Vaše puno ime i prezime. Takođe obratite pažnju na padeže i pravopis.

Zlonamerni E mail

3. Upisani linkovi/veze imaju čudne URL adrese. Uvek prvo pređite kursorom preko linkova u e-poruci. Nemojte odmah kliknuti. Da li se odredišna URL adresa podudara sa odredišnim sajtom koji biste očekivali ? Hoće li preuzeti datoteku ? Da li koriste uslugu skraćivanja linkova ? Kada ste u nedoumici, možete da unesete web lokaciju kompanije koja Vam šalje e-poštu. Koristite taj metod umesto da kliknete na link u e-poruci.

4. Jezik, pravopis i gramatika su „čudni“. Da li je e-mejl pun pravopisnih grešaka ili izgleda kao da je neko koristio uslugu onlajn prevođenja da bi preveo e-mejl na Vaš jezik ? Banke i druga preduzeća će se pobrinuti da e-pošta bude profesionalna i da ne sadrži greške pre nego što je pošalju.

Zlonamerni E mail 3

5. Sadržaj je bizaran ili neverovatan. Ako je previše neverovatno da bi bilo istinito, verovatno nije istina. Ljudi sa izgubljenim rođacima koji vam ostavljaju ogromna imanja ili kofere pune dolara u nekoj dalekoj zemlji nisu tako česti kao što bi prevaranti želeli da verujemo. Možete lako prepoznati kada neko pokušava da vas prevari za novac po svojim obećanjima da će doneti veliku dobit u zamenu za relativno malu investiciju.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop