Gejmerski Računar, da li je 2023. prava godina za kupovinu ?

()

U protekle dve do tri godine bilo je velikih negativih uticaja prema novom gejmerskom hardveru. Bilo je skupo nabaviti nov Gejmerski Računar. Razlog je jednostavan: većina novog PC hardvera objavljenog u poslednjih nekoliko godina nije bila impresivna, a to je svakako bio slučaj sa najnovijom generacijom grafičkih kartica, rat u Ukrajini uzdrmao je ceo svet pa je i uticao na nabavku i cene, mining ( kopanje ) crypto valuta je možda i najviše uticao na poskupljenje i još mnogo toga. Međutim, uprkos tome, možda je došlo vreme za sklapanje novog gejmerskog računara. U stvari, trenutno je verovatno najbolje vreme koje smo videli u poslednje tri godine. Čak i uz strah od globalne recesije, inflacije i drugih finansijskih neizvesnosti.

Iako Grafička Kartica može biti osnovna komponenta bilo kog sistema za igre – Gejmerski Računar, trenutno možda postoje pristojne opcije po razumnim cenama, u zavisnosti od toga šta tražite. Za one koji prave novi računar iz temelja, postoji mnogo više delova koje ćete morati da nabavite osim grafičke kartice, i iznenađujuće, ove komponente su trenutno prilično pristupačne.

Gejmerski Računar komponente :

RAM Memorija

Gledajući trendove cena za DDR5 memoriju u poslednjih 10 meseci, vidimo da je cena pala za skoro 60%. Ovo je uobičajen trend kada je u pitanju memorija. Ali ne očekuje se da će cene još mnogo padati jer su proizvođači RAM-a već smanjili proizvodnju kako bi stabilizovali cene.

Iako mnogi preporučuju DDR5 kao osnovu za pravljenje računara, matine ploče koje podržavaju DDR5 memoriju su poprilično skupe i još uvek se ne uzimaju kao standardna opcija. Za one koji misle isto kao i mi, tj i dalje su za DDR4, cene su najpristupačnije do sada. Cene su niske toliko da nema smisla uzimati samo 8GB DDR4 već za start treba odabrati 16GB.

Hard Disk / Storage / SSD

Još jedna komponenta koja je doživela značajan pad cene u protekloj godini su SSD diskovi. Prekomerna ponuda i niska potražnja uticali su na NAND fleš i predviđa se da će se taj trend nastaviti barem do kraja godine, tako da će cene ovde verovatno ići još malo ka dole, mada ne dramatično s obzirom da su već poprilično niske.

SSD 120GB za skromnu upotrebu se sada može naći za oko 1500din dok veći kapaciteti od 1TB koštaju oko 6000din. Svakako za izgradnju novog gejmerskog PC-a preporučujemo m.2 diskove koji su takođe doživeli ekspanziju i pad cena. Diskovi renomiranih proizvođača poputa Samsunga i Kingstona takođe su sada povoljniji nego pre pra meseci.

SSD m.2

Procesor CPU

Što se procesora tiče deluje kao da ponuda na tržištu nikad nije bila veća. Slučaj je isti i kod Intela i kod AMD-a. Postoji i velik broj podnožja/socket-a pa kupac ima priliku da bira i kombinuje. Cene nisu padale kao što je slučaj kod SSD-ova ali su oni opet pristupačniji nego ranije. Skoro svakoga dana izlaze novi modeli pa “stari” koji su proizvedeni možda početkom godine već moraju doživeti pad cene makar minimalan.

Matična Ploča

Kod ove komponente stvari su uglavnom jasne. Jeftine varijante koje su dovoljne da ispunjavaju osnovne zahteve uvek koštaju oko 6 do 7000din a ploče koje kupuju entuzijasti i oni koji žele overkloking koštaju od 10000din pa na više. Prilikom izbora naravno mora da se obrati pažnja na socket ( podnožje ) procesora. Ono mora biti adekvatno izborom procesora. Takođe mora se obratiti pažnja na generaciju m.2 diska.

Kućište i Napajanje

Ovo su komponente koje u glavnom ne privlače puno pažnje prilikom sklapanja novog računara. Kupci uglavnom ne biraju adekvatno napajanje već najjeftiniju opciju a kućište da je providno i šareno. Moramo naglasiti da napajanje mora da isprati sve komponente. Takođe nazivna snaga ne mora biti i stvarna snaga koju isporučuje ova komponenta. U svakom slučaju se preporučuje napajanje isključivo od renomiranih proizvođača. Kućište mora biti prostrano i da odgovara formatu matične ploče. Za traženija kućišta sa providnom stranicom treba izdvojiti od 5000din pa na gore a za napajanje i vie od toga.

 

Gamdias Argus E5 za Gejmerski Racunar

Grafička Kartica GPU

Ovde kupci u glavnom potroše najviše vremena. Trenutno je širok izbor grafičkih kartica. Mining ( kopanje ) trenutno nije aktuelno pa samim tim grafičkih kartica ima dovoljno na tržištu. Nakon eksplozije cena proteklih godina sada se tržište stabilizovalo i mogu se naći pristupačne opcije. Naravno za najnovije opcije poput RTX serije 4 treba izdvojiti mnogo para ali serija 3 je sada mnogo pristupačija nego prošle godine. Cena je niža za oko 50%.

Čak i serije koje su prethodile seriji 3 poprilično dobro obavljaju svoj posao pa to može biti mnogo povoljnija varijanta. Pogotovo ako se uzme u obzir da ne iziskuju dodatno napajanje/konektor i ne troše puno struje.

Za svaku pomoć oko odabira komponenti, bilo da je kancelarijski računar, računar za multimediju ili Gejmerski Računar, možete nam se obratiti na 023/515-688 ili na mkzrenjanin@gmail.com ili jednostavno poslati zahtev na mojRačunar.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop