Samo jedan punjač za sve, uskoro

()

  Do kraja 2024-te godine svi mobilni telefoni, tableti i kamere koji se prodaju u EU moraće da budu opremljeni USB Type-C portom za punjenje baterija. Od proleća 2026. obaveza će se proširiti i na laptopove. Novi zakon, usvojen na plenarnoj sednici sa 602 glasa za, 13 protiv i 8 uzdržanih deo je širih napora EU da smanji e-otpad i da osnaži potrošače da donose održivije odluke.

  Prema novim pravilima, potrošačima više neće biti potreban drugačiji punjač svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći da koriste jedan punjač za čitav niz malih i srednjih prenosivih elektronskih uređaja.

  Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za video igre, prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacioni sistemi, pa i laptopovi koji se pune preko žičanog kabla i rade sa snagom do 100W, moraće da budu opremljeni USB Type-C portom.

  Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje sada će imati istu brzinu punjenja, omogućavajući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom sa bilo kojim kompatibilnim punjačem.

  Namenske etikete će informisati potrošače o karakteristikama punjenja novih uređaja, što će im olakšati da vide da li su njihovi postojeći punjači kompatibilni. Kupci će takođe moći da donesu izbor o tome da li da kupe novi uređaj za punjenje sa novim proizvodom.

  Ove nove obaveze će dovesti do više ponovne upotrebe punjača i pomoći će potrošačima da uštede do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača. Odloženi i neiskorišćeni punjači čine oko 11000 tona e-otpada godišnje u EU.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop