Baterije na telefonima opet ćemo moći sami da menjamo

()

Sigurno se sećate dobrih starih dana kada je greška koja je prouzrokovala zamrzavanje Vašeg telefona rešena tako što se izvadi baterija, vrati i ponovo pokrene sistem ? Ili, lakoća sa kojom ste mogli da izvadite bateriju i zamenite je u slučaju da je stara ili neispravna i zamenite novom ? Vremenom su se pojavili moderniji i lepši telefoni, ali sa promenama dizajna, izgubili smo i pristup bateriji. Sada Evropski Parlament traži način da baterije učini lako dostupnim i samim tim lakšim za zamenu.

U Evropskom Parlamentu radi se na novom zakon koji će podstaći korisnike da sami menjaju baterije na svojim telefonima. Parlament je skoro jednoglasno izglasao zabranu upotrebe lepka.

Deo zakona koji se odnosi na baterije za prenosive uređaje ( za pametne telefone, tablete i kamere ) opisuje nova prava potrošača, sa zahtevom za lako uklonjivim i zamenljivim baterijskim ćelijama. Proizvođači pametnih telefona, uključujući lidere na tržištu Apple i Samsung, moraće da redizajniraju svoje novije modele i da baterije učine lako dostupnim za potrošača. Trenutno mnogi uređaji imaju svoje baterijske jedinice zatvorene iza zaštitnih slojeva, što zahteva specijalne alate i različite nivoe stručnosti korisnika za pristup i uklanjanje na bezbedan način.

Sa 587 glasova za, devet protiv i 20 uzdržanih, poslanici Evropskog Parlamenta podržali su sporazum postignut sa Savetom o reviziji pravila EU o baterijama i istrošenim baterijama. Novi zakon uzima u obzir tehnološki razvoj i buduće izazove u sektoru i pokriva ceo životni ciklus baterije, od dizajna do kraja veka trajanja.

Evropski Savet ima još posla nakon njihove početne najave : „( Mi ) ćemo sada morati formalno da odobrimo tekst pre njegovog objavljivanja u Službenom listu EU i ubrzo nakon toga on će stupiti na snagu“. Novinske kuće su protumačile da će ove privremene odluke stupiti na snagu početkom 2027. godine, ali takođe predviđaju da bi veliki igrači mogli da se žale na produženje van tog perioda.

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop