Asus Grafičke Kartice Bez Konektora Za Napajanje

()

Ako ste ikada sklapali sami svoj računar sigurno ste naleteli na problem sa naponskim kablovima unutar računara. Uvek ih ima previše. Umeju da se zapetljaju a tokom rada umeju i da se pregrevaju pa čak i tope. Asus ima ideju kako bi to moglo da se reši.

Na sajmu Computex na Tajvanu Asus je pokazao svoj novi koncept za buduću grafičku karticu koja se u potpunosti odriče 16-pinskog 12VHPWR konektora za napajanje. Ideja je jednostavna. Konektori za napajanje se ne mogu istopiti ako ne postoje.

Ali kako to radi kada jače grafičke kartice iziskuju mnogo struje za svoj rad ? Umesto kablova koji se priključuju na karticu, koristi se sopstveni konektor ( za sada privremeno nazvan GC_HPWR ) koji se direktno ubacuje u matičnu ploču, slično kao PCIe kartice. Razlika je u tome što umesto prenosa podataka, ovi konektori prenose 600W snage.

Ovaj slot napaja ili 16-pinski 12VHPWR slot ili tri 8-pinska PCIe konektora, pri čemu se svi ovi konektori nalaze na zadnjoj strani matične ploče. Dakle, umesto da priključite kabl u grafičku karticu, priključujete ga na zadnju stranu matične ploče. Ovo bi moglo pomoći da se izbegnu neka savijanja kablova za koje se spekuliše da dovode do topljenja konektora 12VHPWR.

Asus Zaseban PWR 2
Slika : Asus
Asus Zaseban PWR 3
Slika : Asus

To sve znači da će vam trebati mnogo zasebnih kompleta. Ne samo specijalna grafička kartica, već i prilagođena Asus matična ploča, kao i kućište koje podržava tu matičnu ploču koja ima sve svoje konektore na poleđini. Uz to, matična ploča će takođe raditi sa običnim grafičkim karticama koje koriste 12VHPWR konektor.

Asus Zaseban PWR 5
Slika : Asus

Iako bi Asusova ideja mogla da pomogne u sprečavanju topljenja kablova, ona takođe postavlja pitanje da li je dobro usmeriti još više energije kroz matičnu ploču ? Da li će se dodatni troškovi isplatiti? I koliko proizvođača kućišta za računare će podržati ovo novo rešenje ?

Asus Zaseban PWR 4
Slika : Asus

Klikni i Oceni

Srednja ocena / 5. Broj ocena :

Nema ocena za sada. Budi prvi i oceni

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša Korpa Je PraznaPovratak u Shop