Bilten
RSS

Blog postovi od '2014' 'novembar'

Android 5.0 Lollipop Prvi Susret-Prvi Utisci

 

Android 5.0 Lollipop

Večeras je konačno stigao zvaničan update za Android operativni sistem. U pitanju je prvi 64-bitni Googlov operativni sistem Android, verzija 5.0 pod kodnim nazivom Lollipop. Zvanično je pušten preko Telenor mreže a dobili su ga samo moderniji Smart uređaji. Mi smo imali prilike da ga testiramo na telefonu Nexus 5. Instalacija je "teška" oko 500mb. Potrebno je desetak minuta da se download-uje i desetak minuta da se instalira.

 

Android 5.0 Lollipop Installation

Nakon instalacije dolazi Welcome Screen koji je malo izmenjen u odnosu na KitKat verziju.

Dizajnerske izmene

Ono što prvo zapada za oko su "dugmići" pri dnu ekrana. Dizajnerski su promenjeni ali imaju istu funkciju "Back, Home i Recent Apps".

 

Android 5.0 Lollipop Button

Zatim izmenjen je sam logo i tastatura za kucanje tekstova

 

Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop KeyBoard

 

Funkcionalne izmene

Ono što ne možemo zaobići je dodatak opcije za više korisnika. Proizvođač navodi da je moguće potpuno različito konfigurisati jedan uređaj za više korisnika. Počev od wallpapera, ikonica pa do samih aplikacija.

 

Android 5.0 Lollipop User

Aplikacija za bateriju sada ima procenu preostalog vremena do potpune potrošnje baterije. Do sada smo imali prilike samo da vidimo kada je baterija poslednji put punjena i koliko je vremena prošlo od tada.

Android 5.0 Lollipop Battery

U osnovnim podešavanjima sistemski je dodata aplikacija za uključivanje i isključivanje blica koji se može koristiti kao baterijska lampa. Ono što je bitnija korisna stvar je izmena kod notifikacija. Notifikacije se sada pojavljuju na samom lock screen-u i moguće je upravljati njima dok je telefon zaključan. Moguće je "skloniti" notifikaciju swipe-om ili je otvoriti duplim tapom ili kako bi možda rekli "dvotapom" : ) Ovo je najkorisnije od svih izmena koje smo primetili prilikom prvog korišćenja.

Android 5.0 Lollipop Notification

Nadamo se da će Lollipop uskoro doći i do Vas.

Odličan tablet 7" TeXet TM-7043XD

 

teXet TM-7043XD IPS tablet

Ruski proizvođač tablet uređaja i mobilnih telefona još jednom je pokazao da pravi vrhunske uređaje. Predstavljamo Vam tablet od 7" koji nosi oznaku TM-7043XD.

 

TeXet je jedan od retkih proizvođača koji se trudi da svoj proizvod upakuje u čvrstu i kvalitetnu ambalažu. Sama kutija je i dizajnerski lepo odrađena. Sa uređajem dolaze punjač, slušalice i kratko uputstvo na Srpskom jeziku.

PREPORUKA

teXet TM-7043XD je tablet koji sigurno možemo preporučiti. Sama izrada uređaja je odlična, karakteristike još bolje. Tablet će ispuniti sve ono što ste očekivali od ovakvog tipa "multimedijalne igračke".

 

 

Spreda gledano, TM-7043XD liči na bilo koji drugi tablet od 7". Ima nalepljenu fabričku foliju, ali ispod nje se krije IPS display odlične rezolucije 1280x800Px. Zadnja strana je napravljena od aluminijuma što smanjuje zagrevanje prilikom većih opterećenja.

KOMPONENTE

Sve ugrađene komponente su osmišljene tako da potpuno pariraju tabletima iz A klase kao što su Samsung, Asus i LG. To je Dual-Core procesor na 1,5GHz, 1GB DDR3 radne memorije, 8GB Storage memorije i prednja i zadnja kamera. Operativni sistem je Android 4.1.

 

 

teXet TM-7043XD sadrži sve konektori koji su potrebni za povezivanje sa računarom, televizorom ili slušalicama. Preko miniHDMI porta vrlo lako je moguće pustiti neki film sa ovog uređaja na veliki LCD televizor. Takođe tu je i microSD slot za proširivanje Storage memorije

KARAKTERISTIKE

7" IPS display 1280x800Px

Amlogic AML8726-MX 1,5GHz

1GB DDR3

8GB Storage

Back Camera 2Mpix + Front Camera 0,3MPix

microUSB, miniHDMI, microSD, Audio 3,5mm, Wi-Fi

Battery 3150mAh

 

 

Listamo se na portalu ShopMania u kategoriji Računari